Onderwijs - Reisverslag uit Kathmandu, Nepal van Dieuwertje Tielbeke & Edith Diepman - WaarBenJij.nu Onderwijs - Reisverslag uit Kathmandu, Nepal van Dieuwertje Tielbeke & Edith Diepman - WaarBenJij.nu

Onderwijs

Door: Dieuwertje en Edith

Blijf op de hoogte en volg Dieuwertje Tielbeke

28 Augustus 2007 | Nepal, Kathmandu

(Eerst even wat rechtzetten, aangezien we hier reacties op hebben gekregen: het sponsorgeld hebben we NIET gebruikt voor het dragen van de koffers, dat hebben we zelf betaald. Het sponsorgeld is echt alleen voor het goede doel!)

Zondag was onze eerste lesdag. Op school dachten we allebei van elkaar dat “de ander” het wel heel erg naar z’n zin had, omdat we allebei op school wel enthousiast waren naar de mensen toe. Toen we thuis waren hadden we het er samen over en we durfden allebei op school niet tegen elkaar te zeggen hoe we ons voelden, omdat mensen het aan mimiek of de toon in de stem zouden kunnen merken dat we het nog niet echt leuk vonden…en dat wilden we niet, want de mensen waren verder wel heel vriendelijk en gemoedelijk naar ons toe, maar de manier waarop hier onderwezen wordt bevalt ons niet.
De tweede dag gingen we met wat tegenzin naar school, gelukkig was deze dag een stuk leuker. We hadden allebei al gezien hoe het hier gaat en hier hadden we ons de avond ervoor op voorbereid. We hebben zelf wat ingebracht. We kijken nu ook al wel uit naar de volgende lesdag, maar de eerste indruk was toch wel een shock geweest.

Het onderwijs gaat als volgt:
Edith heeft kinderen van 2 (!!) tot 5 jaar in de klas, dit is voor Nepal een hele belangrijke klas, omdat ze leren lezen en schrijven, zie je het voor je? Kinderen van 2 die al leren lezen en schrijven! Nou ik heb het gezien! En halverwege de dag vallen deze kinderen in slaap, zijn ze zo ontzettend moe, echt sneu om te zien. Bij mij zitten de kinderen allemaal aan houten tafeltjes met houten stoeltjes. ‘s Ochtends beginnen ze met rijmen, dan zitten er gewoon 65 kinderen in het klaslokaal dat ongeveer de helft is van een klaslokaal in Nederland, dit duurt een uur. Ik heb met verbazing staan kijken hoe de kinderen een uur lang rijmpjes en liedjes opdreunen, dat zit er zó ingestampt. Iedereen moet meezingen en als je dat niet doet, word je op de tafel gezet zodat je midden in de belangstelling staat, heel beschamend voor de kinderen. Ook worden er tikken op het hoofd uitgedeeld door de hulp, een oud vrouwtje die ze “Auntie”, die in mijn klas rondloopt. Zij loopt met de kinderen mee als ze naar het toilet moeten. Na dit uur blijven er nog 28 kinderen over. Als leerkracht moet je hier erg creatief zijn, er hangen allemaal zelfgemaakte posters aan de muur, bijvoorbeeld een poster over het eigen lichaam, de kinderen leren de woorden die bij het lichaam horen. Hierna gingen ze op zwarte krijtbordjes het ABC schrijven. Vervolgens moesten de kinderen met hun hoofd op de tafel gaan liggen en slapen…of in elk geval stil zijn. Heel apart om te zien. Verder hebben ze wat gespeeld in een superkleine, maar op zich mooie speelplaats. En getallen van 1 tot 100 werden in ouderwetse schriften met geel-achtig papier opgeschreven. De jongsten hoeven niet tot 100, maar tot het getal dat de leerkracht opschrijft, dat verschilt. (Adaptief onderwijs he! ;)) Schrijfpotloden worden uitgedeeld door de leerkracht en er zijn 3 kleine gummetjes aanwezig in mijn klas. Om de minuut vraagt een kind aan de leerkracht “Rubber Mam” en dan wordt er geschreeuwd door de leerkracht “Rubber!!” wat gum betekent, vervolgens wordt er een gum gebracht naar diegene die'm nodig heeft. Verder wordt er op potloodgreep en schrijfhouding niet gelet.
De kinderen zijn echt klassikaal onderwijs gewend en het opsteken van een vinger in de klas, zijn ze niet gewend. Dit willen Dieuwertje en ik de kinderen allebei nog aanleren.

Dieuwertje geeft les aan de eerste klas (kinderen van 6 jaar). Doordat ik gelijk zelf de klas moest draaien, heb ik nooit een voorbeeld gezien. Dit maakte het voor mij wel moeilijk, maar het was ook erg bijzonder. Ik liep de eerste dag met de sleutel naar mijn klaslokaal en daar stonden 28 donkere koppies in 2 nette rijen netjes voor de deur te wachten. De kids kwamen binnen en gingen achter hun stoel staan en in koor werd er gezegd: “Morning mam!” Ik zei: “Morning children” en de kinderen volgden met: “Thank you mam!” Ik keek mijn ogen uit! Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt! Wanneer een kind iets wil zeggen/vragen gaan ze netjes staan. Sangeeta had me verteld dat ik de kinderen eerst moest inspecteren (nagels, haar, uniformen), ze moeten er namelijk netjes uitzien. Ik heb de vakken: ‘Maths, Englisch, Science, General Knowledge, Social studies en nog wat’ om te geven. Ik begon met ‘Maths’. Hierbij dreunen de kinderen sommen op. Doordat ik in Nederland heel anders gewend ben om les te geven, was het best moeilijk om alles zo vreselijk klassikaal te doen. Hierdoor was het nog wel even wennen. In tegenstelling tot bij Edith, zit er bij geen ‘aunt’ in de klas die kinderen slaat. Hier ben ik erg blij om. De kinderen zitten allemaal met z’n drieen op een ijzeren bank naar het bord toe gericht. Het is allemaal erg indrukwekkend. Toch vind ik dat de kinderen lange dagen maken en dit merk je zeker aan het eind van de dag, aangezien wij geen Nepalese leerkrachten zijn die alleen maar naar kinderen schreeuwen en ze slaan. Hoewel namen erg moeilijk zijn, ben ik hard aan ‘t leren om ze allemaal uit m’n hoofd te kennen. De kinderen zullen aan mij wennen en ik zal aan de kinderen wennen.

Het mag dan een luxe school zijn waar wij lesgeven, maar het ontbreekt er aan allerlei materiaal!! Wij vinden het hier ECHT NIET luxe….maar voor Nepalese begrippen zal dit wel luxe zijn. We kunnen nog geen plaatje zelf kopieren, er ligt geen papier in de klas om ze even te laten tekenen, de kinderen hebben zelf geen materiaal, er zijn geen kleurpotloden aanwezig, alleen krijt en verder hebben ze aan speelgoed in de klas alleen maar 1 ton met blokken, bij Dieuwertje is er helemaal geen speelmateriaal aanwezig. De kinderen krijgen allemaal wat blokjes op tafel (voor elk kind een stuk of 5 blokjes) en daar moeten ze zich dan mee vermaken. Het lesgeven zal hier een hele klus worden, de kinderen zijn zo gewend om alles klassikaal te doen en vooral om dingen op te dreunen. Samenwerken kennen ze niet en ze steken ook geen vinger op als ze wat willen vragen.

Wist je dat:
• We helaas toch een KOUDE douche hebben!! Uit de warme kraan komt geen druppeltje water! :( We hadden’m nog niet uitgeprobeerd voor we dit op de website hadden gezet de vorige keer.
• Wij bij Sangeeta en de leerkrachten aan een mooie tafel met stoelen zitten te eten en de kinderen en werklui aan banken.
• Het eten hier erg scherp is, maar wel lekker.
• We besloten hebben hier vegetarisch te zijn, aangezien ze het vlees hier buiten hebben liggen open en bloot op een houten tafel met een vieze lap erbij en vliegen erop of eromheen.
• De kinderen ons “Dieuwertje Mam” en “Edith Mam” moeten noemen.
• Er een meisje was ingehuurd, zonder dat we het wisten, om onze kamer schoon te vegen. We voelden ons hier heel ongemakkelijk bij, ze sprak geen Engels, dus toen we zeiden “Oh it’s oke, you don’t have to do this.” Zei ze “Yes” en bleef ze verlegen staan met de bezem dat op een roe van Zwarte Piet lijkt (erg slecht voor je rug dus ook). Wij zeiden “Namasté” (dag) maar ze bleef staan, op een gegeven moment hebben we het haar maar laten doen, we zijn naar Sangeeta gegaan en hebben gezegd dat dit niet nodig is.
• De mensen niet eens weten wat ze vieren.
• Het weer hier mooi is, 20 tot 30 graden, maar het nog wel moessontijd is, dus het regent regelmatig.
• De stroom er hier elke avond afgaat, van 7 tot 8 of langer…als je pech hebt.

Het verhaal is weer lang genoeg...we hopen dat het niet te lang was om te lezen. Erg leuk alle reacties die we krijgen trouwens! Zowel per mail (als de website niet goed werkt) als via de website! SUPER LEUK!! Bedankt!!

• 28 Augustus 2007 - 11:42

Roger Luttenberg:

Nou, jullie beleven genoeg zo te lezen... Best heftig.. Echt een cultuurshock..!!

Geniet van de 2 dagen vrij..!!

Roger :)

• 28 Augustus 2007 - 12:03

Anita:

Hee!

Wat een leuke verhalen weer! Je valt in dat land echt van verbazing in verbazing. Nog verbazingwekkender is dat je begint te wennen aan al die verbazende dingen ;-)!

Brrr.... koude douche, koud he? :)

Groetjes Anita

• 28 Augustus 2007 - 12:05

Thomas En Ellen:

Ha Edith en Dieuwertje!

Heftig zeg om te lezen hoe het er daar aan toe gaat! Lijkt me best moeilijk om te zien hoe ze de kinderen behandelen. Gelukkig hebben jullie nu 2 dagen vrij, mooi even bijkomen van alles :)

Nog veel plezier en succes daar!!!

Liefs Thomas en Ellen

• 28 Augustus 2007 - 12:25

Milou:

Haaaaaai!

Wat irritant van je telefoon Edith, maar geluk dat het je labtop niet was ;)

Ik kan niet wachten tot er meer foto's op de site staan.

Zijn jullie al in de lokale supermarkt geweest wat daar te koop is kwa europese/bekende (nederlandse) producten?

Liefs, Milou

• 28 Augustus 2007 - 12:54

Rita:

Wat maken jullie al veel mee,knap hoor,rust nu even lekker uit,en verstandig dat jullie geen vlees eten, hier alles oke , allemaal weer naar school, en mathijs zit op texel, groetjes en benieuwd naar jullie volgende verhalen "mams" ,

• 28 Augustus 2007 - 12:55

Rien:

Hoi dames,

Jullie ervaringen zijn zeer indrukwekkend.
    Dat is weer het andere uiterste ten opzichte van het ( vrije ) Nederlandse onderwijssysteem.
    Het is misschien te overwegen om hier in Nederland als experiment ook zo'n "aunt" in te zetten binnen de klas, die er als het nodig is een corrigerende tik uitdeelt.
    Dit dwingt wat meer respect af jegens de leerkracht.
    Heel veel wijsheid gewenst verder en we blijven jullie verhalen volgen.
    Jullie verdienen wat ons betreft een warme douche!

Rien en Riky van den Oord

• 28 Augustus 2007 - 13:00

Agnes:

Het onderwijs is daar echt heel anders, wat zal dat wennen worden.Jullie worden vast heel creatief zo zonder Heutink materialen.

Agnes

• 28 Augustus 2007 - 14:55

Fam. Jonker:

Hallo Edith en Dieuwertje,
    We vinden het erg leuk jullie verhalen te lezen. Wat jammer dat de kinderen geen potloden hebben om te kleuren (volgens julia en kim moeten kinderen wel kleuren en spelen). We wachten vol spanning op het volgende verhaal.

• 28 Augustus 2007 - 14:59

Mieke:

Heej `mams´

Wat een belevenissen allemaal weer zeg, compleet ander onderwijssysteem, wie weet kunnen jullie daar nog wat nederlandse gewoontes inbrengen ;) en een koude douche...na ja...met 30 graden miss nog wel lekker fris toch? ff doorbijten ;) is met jullie andere reisgenoot jan ook alles ok????

Nou,dames geniet van je vrije dagen, zorg dat je leuke dingen doet en ziet van de omgeving, want dan moeten jullie er weer ff tegenaan...gaat goedkomen!!Succes!!

Liefs Dion en Mieke

• 28 Augustus 2007 - 16:34

Marian En Tom:

Hallo meisjes,

We begrijpen dat er met harde hand les gegeven wordt de kinderen zijn natuurlijk nog wel erg klein. Is het geen idee om ze vaker naar buiten te sturen om te spelen. We vinden julie verhalen leuk om te lezen en kijken uit naar de volgende belevenissen. Als we wat op moeten sturen dan mailen jullie maar naar ons.
    groetjes van ons allemaal.

• 28 Augustus 2007 - 17:43

Lars En Miranda:

Hallo!

Zo te lezen nog geen heimwee naar Nederland. Gelukkig maar! En de vlucht is goed gegaan.

Gelukkig zijn jullie samen en kunnen jullie de ervaringen delen. Geniet ervan, ook van de mindere dingen, daar kijk je later met een glimlach op terug.

Heel veel plezier daar, succes met de kids en wij weten zeker dat jullie ze daar laten zien dat jullie hele lieve juffen zijn!!!

Doei!

• 28 Augustus 2007 - 19:34

Carla:

NAMASTE EDITH MAM
    waar is je humor gebleven?
    was een geintje van die kofferdrager, alles o.k zo te horen.
    dat zijn zware lesdagen, 2 dagen vrij om bij te komen mag ook wel dan!
    dan toeten je oren nog wel, replay, replay!
    een hele belevenis daar, jeetje wat leren ze hier in luxe.
    gelukkig zijn jullie samen, heb je nog steun aan mekaar in moeilijke momenten.
    succes verder en tot meels!!!!!!!!!!!!!!!!
    NAMASTE CARLA EN LEONIE

JanJaap:

Welkom tot het ECHTE Nepal en..... geniet en accepteer het! Succes

• 29 Augustus 2007 - 08:34

Fianne:

Het lesgeven moet je door de ogen van hun zien en niet door de Nederlandse ogen. Het is totaal anders dan wat wij gewend zijn en natuurlijk vind je bepaalde dingen raar en sta je er niet achter, toch zul je het voor een groot deel moeten accepteren en reageer je thuis je frustaties af........ Geniet ervan, het leven daar vind je nergens anders meer terug. Heel veel plezier en geniet van de kinderen om je heen. Ze hebben veel in hun mars.....

• 30 Augustus 2007 - 09:29

Gerard En Ria:

Hallo dames het gaat jullie elke dag beter af met de omgeving waarin jullie werken en leven .Straks zijn jullie een hele ervaring rijker. Nog heel veel plezier samen en geniet op tijd van de leuke dingetjes. Leuk om deze site te lezen. Zo hou ik binnenkort de tcd dames ook bij die naar Spanje fietsen . groetjes vanuit Dalfsen

• 31 Augustus 2007 - 13:05

Marije En Jos:

Ha Edith en Dieuwrtje! (of moeten we mam, mam zeggen??)
    Heftig zeg! Wat een verschillen en wat een ander onderwijssysteem!
    Wel fijn dat jullie het er samen over kunnen hebben. Dat scheelt toch wel, denk ik...
    Succes met al jullie plannen en geniet van de 2 vrije dagen!
    Kus vanuit het Zwolse

• 04 September 2007 - 14:51

Bernd:

hoi juf de groetjes van bernd

• 04 September 2007 - 21:18

Carla:

namaste edith,
    ik las van een andere jongen die ook in Nepal zit, zelfde plaats als jullie, dat er bomaanslagen zijn geweest.
    hoe is het met jullie?
    kun je contact hebben via e-mail?
    niet per telefoon die ben je kwijt, wel heftig zeg!!!
    laat gauw wat horen.
    pas goed opjezelf!!!!
    gr. carla

• 05 September 2007 - 15:36

Joël:

heej edith , ik zou nog altijd berichtje zetten dus doe ik dat nu maar even :)

suc6 daaro enne werkse daaro he;)

groetjes Joël

• 11 September 2007 - 08:47

Nel Redegeld:

Hallo Edith en Diewertje,
    Met veel plezier lees ik jullie verhalen.
    Dit is een voorproefje voor onze reis naar Nepal.
    Jullie kennen mij nog wel van de Vierdaagse, we stonden op hetzelfde veld.
    T.Z.T mail ik nog wel weer welke dagen we in Pokhara zijn en wij jullie daar misschien kunnen ontmoeten,dat zal waarschijnlijk zij rond 15 november.
    Heel veel succes in Nepal .
    Ik blijf jullie volgen,

Groetjes Nel Redegeld
    Amstelveen

• 05 Maart 2008 - 09:10

Verveelend:

Het onderwijs gaat als volgt:
    Edith heeft kinderen van 2 (!!) tot 5 jaar in de klas, dit is voor Nepal een hele belangrijke klas, omdat ze leren lezen en schrijven, zie je het voor je? Kinderen van 2 die al leren lezen en schrijven! Nou ik heb het gezien! En halverwege de dag vallen deze kinderen in slaap, zijn ze zo ontzettend moe, echt sneu om te zien. Bij mij zitten de kinderen allemaal aan houten tafeltjes met houten stoeltjes. ‘s Ochtends beginnen ze met rijmen, dan zitten er gewoon 65 kinderen in het klaslokaal dat ongeveer de helft is van een klaslokaal in Nederland, dit duurt een uur. Ik heb met verbazing staan kijken hoe de kinderen een uur lang rijmpjes en liedjes opdreunen, dat zit er zó ingestampt. Iedereen moet meezingen en als je dat niet doet, word je op de tafel gezet zodat je midden in de belangstelling staat, heel beschamend voor de kinderen. Ook worden er tikken op het hoofd uitgedeeld door de hulp, een oud vrouwtje die ze “Auntie”, die in mijn klas rondloopt. Zij loopt met de kinderen mee als ze naar het toilet moeten. Na dit uur blijven er nog 28 kinderen over. Als leerkracht moet je hier erg creatief zijn, er hangen allemaal zelfgemaakte posters aan de muur, bijvoorbeeld een poster over het eigen lichaam, de kinderen leren de woorden die bij het lichaam horen. Hierna gingen ze op zwarte krijtbordjes het ABC schrijven. Vervolgens moesten de kinderen met hun hoofd op de tafel gaan liggen en slapen…of in elk geval stil zijn. Heel apart om te zien. Verder hebben ze wat gespeeld in een superkleine, maar op zich mooie speelplaats. En getallen van 1 tot 100 werden in ouderwetse schriften met geel-achtig papier opgeschreven. De jongsten hoeven niet tot 100, maar tot het getal dat de leerkracht opschrijft, dat verschilt. (Adaptief onderwijs he! ) Schrijfpotloden worden uitgedeeld door de leerkracht en er zijn 3 kleine gummetjes aanwezig in mijn klas. Om de minuut vraagt een kind aan de leerkracht “Rubber Mam” en dan wordt er geschreeuwd door de leerkracht “Rubber!!” wat gum betekent, vervolgens wordt er een gum gebracht naar diegene die'm nodig heeft. Verder wordt er op potloodgreep en schrijfhouding niet gelet.

Wist je dat:
    • We helaas toch een KOUDE douche hebben!! Uit de warme kraan komt geen druppeltje water! We hadden’m nog niet uitgeprobeerd voor we dit op de website hadden gezet de vorige keer.

• 05 Maart 2008 - 09:11

Hoi: