"Gewone leventje" - Reisverslag uit Kathmandu, Nepal van Dieuwertje Tielbeke & Edith Diepman - WaarBenJij.nu "Gewone leventje" - Reisverslag uit Kathmandu, Nepal van Dieuwertje Tielbeke & Edith Diepman - WaarBenJij.nu

"Gewone leventje"

Door: Dieuwertje & Edith

Blijf op de hoogte en volg Dieuwertje Tielbeke

09 December 2007 | Nepal, Kathmandu

Eigenlijk is er de laatste tijd niet eens zo heel veel gebeurd en zitten we weer in het "gewone" Nepalese leven.

Wat natuurlijk wel een hele bijzondere ervaring was, was mijn verjaardag! 4 december werd ik 24! Het is een hele speciale dag geworden, zo ver weg van iedereen die me lief is! Toch heb ik het hier super gehad! Het is een onvergetelijke dag geworden en dat kan natuurlijk ook niet anders...je verjaardag vieren in Nepal, dat maak je niet snel mee!
De avond voor m'n verjaardag was Dieuw al druk bezig met het schrijven van een kaart, het inpakken van een cadeautje en het versieren van onze slaapkamer! :D Super lief! Voor het inpakken van het cadeautje had ze plakband nodig, dit heeft ze bij onze lieve onderburen gevraagd, ze vertelde dat ik jarig was en de buren vonden dat we dit samen moesten vieren! Dit hebben we dus ook gedaan op m'n verjaardag! Het was al wel laat toen we daar aankwamen, want we waren eerst nog uit eten geweest met een paar mensen die we hier hebben leren kennen. Maar we zijn daar ALTIJD welkom, al is het midden in de nacht, dan zullen ze nog voor ons uit bed komen! (Heb je even een beeld over hoe vriendelijk deze mensen zijn...:D) Het was in elk geval erg gezellig en ze hebben prachtig "Happy Birthday" gezongen!
M'n verjaardag begon 's ochtends al meteen goed. Op school aangekomen kwam Kamal Dada (=de man van de post) naar me toe om me de post te overhandigen! Wat een timing! Perfect gewoon! PRECIES op m'n verjaardag! Dat was wel een hele verrassing!
Aangezien mijn verjaardag op een gewone lesdag viel, heb ik ook in de klas m'n verjaardag met de kinderen gevierd! Dit is niet gebruikelijk in Nepal. Gezellig muziek gedraaid, gedanst, getrakteerd, kleurplaten gekleurd en "gewoon" gespeeld (wat voor de kinderen hier van 2 tot 6 jaar erg leuk is, want dat doen ze normaal niet zoveel in de klas!)
Aangezien Jan een vrije dag had, is hij ook nog langsgeweest op m'n verjaardag, dat was erg leuk! Hij wilde graag even in de klas kijken en na schooltijd hebben we samen met de leerkrachten heerlijk taart gegeten!

Verder maken we ook nog steeds de minder leuke dingen van Nepal mee, waar we niet aan kunnen wennen. Laatst nog kregen we kippenvel en een behoorlijk schuldgevoel toen we tijdens het eten zagen hoe 6 jongens gestraft werden, omdat ze teveel lawaai hadden gemaakt. Ze moesten in een rij gaan staan, hun hoofd voorover buigen en vervolgens werden ze gigantisch hard (echt, het ging ECHT behoorlijk hard) met de knokkels op het hoofd geslagen! We voelden ons behoorlijk schuldig, omdat je er gewoon bij staat te kijken...de eetlust verging ons meteen en we stonden op het punt om zo van tafel te lopen, maar op de een of andere manier zijn we blijven zitten...het is cultuur...en we kunnen hier echt niets tegen doen. We hebben het al eens aangegeven bij de directeur, deze heeft in een vergadering gezegd dat het niet toegestaan is, maar zelfs zijn vrouw slaat! Wat kunnen wij dan beginnen? In elk geval de kinderen in onze klas een fijne tijd bezorgen! Daar gaan we dan maar voor!

Ook liepen we laatst om 20.00uur nog over straat en zagen we mensen aan de kant liggen, met gaten in de sokken waar hun tenen dan zo uitsteken. Het is inmiddels behoorlijk koud en de rillingen gaan over ons lichaam als je dit ziet. Het lijkt zo onwerkelijk! Onze kleding kunnen we dus wel kwijt voordat we weer naar Nederland vertrekken!

We hebben ook nieuwe werkers in de school en ze sliepen 2 nachten bij ons in hetzelfde huis. Met z'n 2 moesten ze op een 1-persoons bed liggen! En ze hadden 1 deken...wij hebben ze nog 2 dekens uit het vliegtuig(!) gegeven, waar we toch niets mee deden. De volgende dag, liepen ze hiermee door de school! Ze gebruiken het nu als een omslagdoek! Lekker warm, want het is hier inmiddels wel koud!

Verder hebben we afgelopen zaterdag op school een spelletjes evenement gehad "Fete". Het was erg leuk om te zien! Ik heb hier zelf niet zoveel van meegekregen, want sinds m'n verjaardag heb ik de w.c. al vaker gezien dan me lief zeg maar! Ik heb die middag plat gelegen en heb nog nooit in m'n leven zoveel pillen geslikt! Een aantal Nederlandse, maar ook Nepalese pillen...2 knal roze chemische pillen, waarvan ik geen idee had wat het was! Maar goed, beetje vertrouwen in die mensen heb je al snel als je je niet goed voelt!
Dieuw heeft zich die dag vermaakt met een zware pot vol geld en twee studenten. Mensen moesten raden hoeveel geld er in deze pot zat. De ochtend heb ik nog wel meegemaakt, ik mocht bij een grabbelton zitten en deze was (gelukkig voor m'n maag) na een uur al leeg! Viel erg in de smaak bij de kinderen! ALTIJD PRIJS!
Deze dag hebben we afgesloten met een etentje voor alle leerkrachten, helaas ging er bij mij niets in, maar het was erg gezellig! (voor mij "alikati" (=een beetje) gezellig ;))

Iedereen hartstikke bedankt voor de post, reacties op de site, krabbels en mailtjes! Erg fijn dat jullie ons nog steeds volgen...nu we inmiddels alweer op de helft zijn van dit avontuur!

Liefs,
Dieuw en Edith (of Adi, Edie, Edd...mijn naam is erg moeilijk voor de Nepalezen hier...haha...)

• 09 December 2007 - 16:17

Anita Vulkers:

Hoi, meiden,
    Weer een mooi verhaal. Edith nog van harte!!! Leuk hè, zoveel anderculturele aandacht voor je verjaardag. Dat maak je inderdaad niet zo vaak mee. Ik hoop dat je je ingewanden snel weer op orde krijgt. Dat soort klachten/ lasten moet je niet zo lang hebben. En geniet er maar van dat jullie deze laatste maandjes nog wat verschil kunnen maken in het leven van jullie kinderen. Zij kunnen daar ook een levenlang op terugkijken en hun voordeel ermee doen.
    Groetjes.

• 09 December 2007 - 16:58

Leonie:

hoi juf edith
    leuk dat je op hyves ZIT ik stuur bericht
    HOOR
    ik missssss je heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel eg erg erg erg erg erg erg erg erg erg ergerg erg erg erg erg erg erg erg erg erg erg erg erg erg erg erg erg erg erg erg erg erg erg erg erg erg erg erg erg erg erg erg erg erg erg erg erg erg erg erg eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
    rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
    ggggggggggggggggggggggggggggggggggg
    van leonie meuleman

• 09 December 2007 - 17:20

Yvonne En Johan:

Edith alsnog proficiat met je 24-ste verjaardag en wij blijven jullie de 'laatste helft' van jullie avontuur volgen.
    Groetjes vanuit Dalfsen!

• 09 December 2007 - 18:06

Sandra:

Hai Edith,
    Nog gefeliciteerd met je 24e verjaardag.
    Op naar een halve Sarah!
    Groetjes Sandra

• 09 December 2007 - 18:30

Anneloes:

Hey daar in Nepal,
    Weer een mooi verhaal hoor! Leuk zeg dat er zoveel aan je verjaardag gedaan is!Lijkt me interessant het zo keertje mee te maken. Wel balen zeg dat je last hebt van je maag......., weet vanuit Egypte hoe lastig het kan zijn!

Succes nog en we horen weer van jullie!
    x Anneloes

• 09 December 2007 - 18:42

Annie:

Hoi Meiden,

Ja, je wordt er al misselijk bij als je kijkt wat ze daar natuurlijk allemaal eten, torretje, slangen, wormen enz.Van welke had je wat teveel gegeten Edith? Niet teveel doen hoor anders mis je teveel van het halve jaar wat jullie nog voor de boeg hebben. Fijn dat jullie de kinderen lekker verwennen, weten ze altijd voor de toekomst dat het ook anders kan dan slaan. Goed zo meiden! Voor jullie informatie, het wil hier maar geen winter worden, het is hier overdag zo rond de 9 graden en in Dalfsen denk ik 5 graden lager, zo is het verschil met het westen meestal. Jullie zien er op de foto erg goed uit meiden, houden zo en vooral veel van alles wat je daar tegenkomt genieten.

Dit was het weer voor nu en veel liefs van hier.
    Groetjes XXXXX

• 09 December 2007 - 21:07

Louisa:

Wat leuk zeg! Post precies op je verjaardag!! Dan zul je die van ons ook wel hebben gekregen. Fijn dat je een mooie onvergetelijke dag hebt gehad. Behalve dan die diaree daarna. Door de taartjes?? Goed dat jullie je nog altijd vermaken en de gedachte dat je, wanneer je weggaat, anderen met je kleding kunt verblijden, is vast ook prettig. Hoewel het nu waarschijnlijk een vervelend plaatje is. "Keep up the good work!"
    Liefs Louisa

• 10 December 2007 - 14:33

Lotte Douma:

Ha Edith,

Nog van harte met je verjaardag!! Jammer dat je niet in orde was. Iets verkeerds gegeten of echt griep?

Liefs Lotte

• 11 December 2007 - 14:40

Marije En Jos:

Edith nog van harte, hoop dat je kaartje ontvangen heb!
    Wij hebben ondertussen sleutel en zijn druk aan de klus. Je komt maar gauw in Maart kijken!
    Succes en geniet nog van je tijd daar.

Kus

• 11 December 2007 - 15:13

Veronica Peters:

Hoi Edith!
    Dus ook nog jarig in Nepal! Nog gefeliciteerd. Het is al raar om onze decemberfeesten te missen denk ik, en dan ook nog je verjaardag in zo'n ver land vieren. Van de andere kant leer je Nepal met al zijn gebruiken kennen. En is het ook weer onvergetelijk.Wie maakt dat nou mee! Nog veel succes verder en groetjes ,ook voor Dieuwertje, van Veronica.

• 12 December 2007 - 09:38

Mieke:

Hey meiden, zozo, wat een verhaal weer, erg leuk om te lezen, wat balen e van die buikklachten, moet je niet te lang last van hebben, kan me ook nog iets herinneren van bulgarije ;) Hoorde van dieuw dat ons pakket inmiddels ook binnen was, mooi zo! Nou, dames, geniet er nog maar even van, het wordt alweer aftellen geblazen, doeidoei, een dikke kus vanuit nederland!

• 16 December 2007 - 18:28

Marianne En Gerard:

Edith, van harte Gefeliciteerd Kan nog wel he? Het was weer even geleden dat ik jullie verhalen heb gelezen. Het blijft bijzonder. Hier zijn we druk met de kerst. En wat is dat? Wat zullen we eten?
    Het hele huis versieren, ieder jaar meer. Kerstkransen en stukjes maken. Wat doen we aan. Enz.Wat erg he. Twee heel verschillende werelden. Merken jullie ook iets van de Kerst?
    Nog veel plezier daar.Veel sucses met
    alles. Groetjes Marianne en Gerard.